En fantastisk resa som varade i 28 år

Det känns faktiskt som igår. Jag är sex år gammal och har precis premiärkört min gokart på Toarps Ring för första gången. Det blev kärlek direkt och jag visste redan den dagen att det var racerförare som jag ville bli.

Idag, 28 år senare blickar jag tillbaks på en fantastisk resa och racingkarriär. Och ja, jag blev racerförare. Resan har varit fylld av framgång. Många härliga segrar, mästerskap och upplevelser som jag aldrig kommer att glömma, men också minnen av motgång och besvikelse när saker och ting inte gått som planerat.

Racingen har varit en suverän plattform. För min del har det varit min utbildning. Inte bara när det gäller att hantera framgång och motgång, utan även när det gäller marknadsföring, business och vikten av att knyta kontakter och att vårda sitt nätverk.

Under större delen av min karriär har jag varit extremt målinriktad. Ibland kanske lite för målinriktad. Jag åt, drömde och andades racing – dygnet runt. Det gav dock resultat. Att slutligen kunna ha racingen som inkomst och köra som professionell racerförare.

Det är svårt att sammanfatta höjdpunkterna i sin karriär på några rader, men jag är givetvis stolt över att vara den enda med tre mästerskapstitlar i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Mina racesegrar, pallplatser och mästerskapsbrons i STCC. Min delaktighet i TOOLS satsning på STCC – en av de största satsningarna någonsin inom svensk motorsport. TOOLS gick från att vara min personliga sponsor till huvudsponsor för WestCoast Racing. Sist men inte minst ligger självklart min oslagbara Formula Ford-säsong mig varmt om hjärtat där jag vann både SM och NM med tolv segrar varav tio på raken.

Men saker och ting förändras. Idag äter jag inte racing dygnet runt och idag är inte racingen viktigast. Jag har en underbar familj med min fru Linda och grabbarna Jack och Charlie. Sedan 2008 driver jag dessutom reklambyrån R3. På R3 är vi ett team på sex personer och utvecklingen sedan starten 2008 har även den varit fantastisk. Idag är vi en expansiv byrå som omsätter dryga 10 miljoner kronor. Tävlingsinstinkten gör sig påmind även i reklamvärlden och det finns många framtida mål för byrån.

Alla bra resor har sitt slut och beslutet att avsluta min racingkarriär på elitnivå har successivt vuxit fram. Timingen är nu den rätta. Den rätta att fokusera mer på att driva R3 reklambyrå till nästa nivå och den rätta att vara en mer dedikerad pappa och man.

Kärleken till motorsporten kommer alltid att finnas där. Sporten är en stor del av mitt liv och en stor del av mig. Jag kommer alltid älska att köra bil och jag kommer aldrig stänga dörren för att göra det. Bara framtiden får utvisa i vilka former det blir. Det är säkerligen inte en omöjlighet att jag exempelvis kör något GT-race i en framtid.

Jag vill passa på att tacka alla som hjälpt mig under min karriär. Alla företag och team som jag samarbetat med, min familj och inte minst mina supporters som betytt mycket för mig. Utan er hade denna fantastiska resa aldrig varit möjlig.

Avslutningsvis vill jag tacka den största supportern av dem alla. Min far. Tävlingarna som han missat kan räknas på en hand. Utan min fars support hade den här resan förblivit en dröm.

På återseende,
Robin Rudholm

P.S. I dagens Borås Tidning finns det ett längre reportage om min karriär och beslut för framtiden.

Karriärhöjdpunkter:

2011: Mästare i Porsche Carrera Cup Scandinavia
2010: Mästare i Porsche Carrera Cup Scandinavia
2009: Trea i STCC – Swedish Touring Car Championship
2004: Mästare i Porsche Carrera Cup Scandinavia
2001: Trea i Formula Ford Festivalen på Brands Hatch (inofficiellt VM)
1999: Svensk och Nordisk Mästare i Formula Ford

Besök på prispallen:

Porsche Carrera Cup: 43 pallplatser varav 14 segrar
STCC: 18 pallplatser varav 3 segrar
Formula Ford: 24 pallplatser varav 13 segrar

Nyhetsarkiv